Kyselina vinná - E 334

Kyselina vinná (kyselina 2,3-dihydroxybutandiová, někdy kyselina dihydroxyjantarová), sumární vzorec HOOCCH(OH)CH(OH)COOH, je bezbarvá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, kyselé chuti. Vyskytuje se ve třech prostorových izomerech:

* L-kyselina vinná

* D-kyselina vinná

* kyselina meso-vinná

V přírodě je nejvíce rozšířena L-kyselina vinná a racemická kyselina vinná, neboli kyselina hroznová. Kyselina vinná se používá zejména v potravinářství a vinařství. Z kyseliny vinné je odvozena Seignettova sůl neboli vínan sodno-draselný KOOCCH(OH)CH(OH)COONa, která je součástí Fehlingova činidla sloužícího k důkazu redukujících sacharidů.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_vinn%C3%A1