Antokyan - E 163

Antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva se mění v závislosti na pH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré.

Antokyany mají značné rozšíření v přírodě. Zbarvují např. modře květy pomněnek, červeně květy máků či růží, dále jsou obsaženy v mnohých plodech (ptačí zob, černý rybíz aj.) v listech (červené zelí) apod.

Změna reakce buněčné šťávy způsobuje u některých rostlin změnu barvy korunních lístků během vývoje květů. U plicníku jsou v poupěti květy červené, při rozkvětu fialové a nakonec, obvykle po opylení, zmodrají. Tyto modré květy již opylovači nenavštěvují (barva květu tak může signalizovat i množství dostupného nektaru).

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Anthokyan