Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého ??????? (lekithos), což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.

Lecitin dovoluje emulgovat (smíchat) tuky a vodu a je tedy důležitým přírodním tenzidem (emulgátorem) pro potraviny a krmivo. V Evropské unii je lecitin povolen jako přídatná látka do potravin (E 322). V seznamu přísad jsou uvedeny jako lecitin, sojový lecitin nebo právě E 322. V medicíně a kosmetice bývá také využíván jako aditiva, v dietologii jako potravinový doplněk.

Lecitinové produkty, jako extrakt ze sojových bobů nebo vajec, obsahují v závislosti na zdroji vedle lecitinu pro vylepšení také další fosfolipidy jako sphingomyelin a glykolipidy. Také tyto skupiny látek mají podobné vlastnosti jako lecitin a také se používají jako emulgátory. Díl polárních lipidů (nerozpustné v acetonu) musí podle příslušné směrnice EU odpovídat minimálně 60% lecitinových produktů.

Když vědci používají termín lecitin, hovoří o čištěné látce jménem fosfatidylcholin, která patří do kategorie v tucích rozpustných substancí zvaných fosfolipidy.

Fosfolipidy jsou esenciální složky buněčných membrán. Potravinové doplňky označované jako lecitin obvykle obsahují 10-20% fosfatidylcholinu.

Fosfatidylcholin se používá jako dodavatel cholinu, který je potřebný pro integritu buněčných membrán a urychluje pohyb tuků dovnitř buněk a ven. Je to též součást nervového přenašeče acetylcholinu a je potřebný pro normální mozkové funkce, zejména u dětí. V trávicím systému je fosfatidylcholin součástí žlučového systému, který se podílí na emulgaci potravy pro usnadnění trávení..

Ačkoliv lidské tělo dokáže syntetizovat cholin, doplňkové množství z diety je za jistých okolností nezbytné.

Fosfatidylcholin byl použit v mnoha předběžných studiích pro širokou škálu neurologických a psychiatrických onemocnění.

Cholin, jako hlavní součást fosfatidylcholinu, se nachází v sojových bobech, v játrech, ovesné kaší, zelí a květáku. Sojové boby, vaječný žloutek, maso a některá zelenina obsahují fosfatidylcholin. Lecitin (10-20% fosfatidylcholinu) je přidáván k mnoha zpracovaným potravinám pro uchování konzistence.

 

Fosfatidylcholin je používán v souvislosti s následujícími onemocněními:

  1. Vysoká hladina homocysteinu
  2. Jaterní cirhóza
  3. Prevence defektů nervové trubice
  4. Tardivní dyskineze (mimovolní pohybová porucha vznikající nejčastěji při dlouhodobé léčbě klasickými neuroleptiky)
  5. Alzheimerova choroba
  6. Bipolární deprese
  7. Žlučníkové záchvaty
  8. Hepatitida ? zánět jater
  9. Vysoká hladina cholesterolu

Další vlastnosti lecitinu:

    1. zmírňuje kloubní bolesti
    2. podporuje růst vlasů
    3. zlepšuje paměť
    4. čistí cévní stěny
    5. zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů
    6. zlepšuje prokrvení tkání
    7. pomáhá při zácpě a nadýmání

    Lecitin můžete zakoupit na http://www.001shop.cz/potravinove-doplnky/lecitin/

    Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin

    Reklama

    Reklama