DL- PA - přirozené potlačení chuti k jídlu
Fenylalanin snižuje chuť k jídlu dvěma způsoby. Za prvé tím, že se z něj v těle vytváří noradrenalin, což je přenašeč nervových vzruchů zlepšující náladu a snižující chuť k jídlu. Za druhé tím, že vzniklý noradrenalin podněcuje produkci cholecysokininu, který se tvoří v mozku a střevech a je důležitý při tvorbě pocitů sytosti a hladu. Pokud je cholecysokininu vytvořeno málo, lidé se přejídají, pokud je ho vytvořeno dostatečné množství, lidé jedí málo.
Fenylalanin se dá též užívat jako potravinový doplněk ve formě DL- fenylalaninu. Měl by se vždy užít ráno nalačno, asi hodinu před jídlem s neslazenou ovocnou šťávou či vodou, v žádném případě ne s nápojem obsahujícím bílkoviny, v dávce kolem 500 - 1500 mg, nejlépe společně s vitamínem C a B6, které jsou důležité pro jeho využití.
Lidé s vysokým tlakem by měli být opatrní, protože tato aminokyselina jej ve vysokých dávkách zvyšuje.
Lidé s ledvinovou či jaterní poruchou by neměli užívat jakékoliv aminokyseliny v čisté formě bez souhlasu lékaře. Fenylalanin by se též neměl užívat současně při podávání L-dopy (prekurzor dopaminu, jelikož obě látky jsou vůči sobě kompetitivní), v těhotenství, při cukrovce, rakovině kůže a u lidí trpících fenylketonurií (dědičná choroba, kdy se nepřeměňuje fenylalanin na thyrosin).
Autor: mk
Komentáře
jde o to ukázat, že organismus pro správné fungování metabolizmu potřebuje určité látky, které se nacházejí v přirozených potravinách. Pokud tyto látky organismus nedostane (buď ve formě potravin nebo ve formě potravinových doplňků), nefunguje správně a může docházet k nadměrnému přibývání na váze nebo k záchvatům hladu bez ohledu na to, kolik jste toho snědli. Když si prohlédnete, která jídla jsou v obou článcích uváděna, tak zjistíte, že se jedná skoro vždy o ovoce, zeleninu, ořechy, celozrnné obiloviny, ryby, vejce a luštěniny. Z vlasních zkušeností vím, že pokud lidé jedí pouze tento typ potravin, tak se jejich váha upraví. Naopak lidé, kteří jedí např. pouze bílé rohlíky stejně přibírají. Není to ani tak o kalorickém příjmu (samozřejmě nesmí být abnormálně vysoký), jako o dodání potřebných živin, vitamínů a minerálů pro správné fungování metabolismu. Pokud dodáváte pouze tzv."prázdné kalorie", navíc obohacené různými chemickými přísadami (viz. většina průmyslově upravovaných jídel), tak narušujete přirozené fungování metabolismu, což může mít za následek obezitu, celulitidu a další zdravotní potíže.
Jak to vidím, mám na to chuť. Kdepak fenylalanin!
My bojujeme s nadváhou už několik let, a víme,jak hroznou práci dá se ovládnout,to máme dávno jasné: přírodní nebo umělé potlačení chuti k jídlu - vždy je třeba zapojit mozek. Myslet na to, že to nechci jíst, protože budu tlustá, je to sice chutné,ale nic jiného z toho ve finále nebudu mít, mimo mindráku z kila navíc...
Marie
- Odpovědět
Pošli odkaz