Krill olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, fosfolipidy, cholin a astaxanthin
Krunýřovka krillová je druhem planktonu hojně se vyskytující v oceánech kolem Antarktidy. Živí se mořskými řasami, které produkují omega-3 mastné kyseliny. Ty se pak v jejich tělech akumulují a jsou následně extrahovány ve formě oleje. Řasy jsou také přirozeným zdrojem astaxanthinu, který propůjčuje oleji jeho typickou červenou barvu. Vzhledem k tomu, že Antarktický krill roste velmi rychle, stojí na samotném dně potravního řetězce a vyskytuje se pouze v nejčistších vodách Antarktidy, není ohrožen zvýšenou koncentrací nahromaděných kontaminantů, kterou jsou ohroženy mořské ryby (a tedy i potenciálně produkty z rybího oleje).
Dle provedených klinických studií stačí užívat menší množství omega-3 mastných kyselin ve formě fosfolipidů, které organizmus umí efektivněji biologicky využívat oproti omega-3 mastným kyselinám rybího původu (triglyceridová struktura). Díky tomu jsou kapsle s olejem z krillu menší než většina kapslí s rybím olejem a zvyšují tak komfort při užívání.
Další výhodou je rozpustnost fosfolipidů ve vodě, která tak pomáhá zmírňovat reflux a nepříjemné žaludeční pocity, které mohou vyvolávat jiné formy omega-3 z rybího oleje (kde jsou vázány ve formě ve vodě nerozpustných trygliceridů).
Astaxanthin, který se přirozeně vyskytuje v krillovém oleji navíc svými anti-oxidačními vlastnostmi pomáhá udržet dlouhodobou čerstvost a stabilitu omega-3 mastných kyselin.
MK
- Odpovědět
Pošli odkaz