Strava v roli spalovače tuků
Tyto látky se podílejí na snižování hladiny LDL (špatný cholesterol) v krvi, urychlují metabolismus, odbourávají tuky a brání jejich ukládání, vyvolávají pocit sytosti a snižují chuť na sladké. Navíc celá řada z nich má výrazné detoxikační účinky, protože působí jako antioxidanty (to hlavně).
"Zázračné pilulky" nabízené jako prostředky k hubnutí obsahují právě tyto látky ve formě výtažků ze zcela dostupných potravin. A proč se cpát pilulkami, když můžeme tyto potraviny přímo využít k přípravě chutných a zdravých jídel, nemyslíte? Většinu těchto potravin všichni dobře znáte.
Nejznámější "SPALOVAČE"
ČESNEK - obsahuje allicin, jenž má antibakteriální účinky. Snižuje hladinu cholesterolu (L D L) v krvi, čímž se podílí na rychlejším spalování tuků.
CHŘEST - obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje spalování tuků. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C (antioxidant), beta-karoten.
ZELENÝ ČAJ - obsahuje draslík a zinek, posiluje metabolismus, blokuje ukládání tuků, má antioxidační účinky. Některé zdroje uvádějí, že jeden šálek zeleného čaje je schopen spálit až 100 kJ energie.
SÓJA - obsahuje (mimo jiných důležitých nutrientů) lecitin, který odbourává cholesterol. omezuje ukládání tuků v podkoží i v játrech. Velká část populace je však na sóju přecitlivělá.
BROKOLICE - jako jedna z mála potravin obsahuje chrom, který reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje cholesterol. pomáhá odbourávat tukovou tkáň a zachovávat stabilní svalovou hmotu.
KYSANÉ ZELÍ - je výborným antioxidantem, pročišťuje organismus, urychluje látkovou výměnu.
ZÁZVOR - je bohatý na vitamíny (A, C, B) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík), podporuje zvýšení tělesné teploty, krevní oběh i trávení. Snižuje hladinu cholesterolu.
SKOŘICE - má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje a zlepšuje působení inzulinu v tom směru, že umožňuje lepší průnik glukózy do nitra buněk a její proměnu na energii (v mitochondriích).
CHILLI - zásluhou obsahu kapsaicinu působí jako přírodní dezinfekce. Podporuje metabolismus, snižuje hladinu krevního cukru, stimuluje sekreci žaludečních šťáv.
OKURKY - mají významný detoxikační účinek, podporují činnost jater, žlučníku a střev. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek.
JAHODY - jsou výborným"spalovačem" tuků, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují pektin (vláknina) a vitamín C.
KŘEN - má výrazné detoxikační účinky, je močopudný, čímž velmi dobře přispívá k pročištění or-ganismu, povzbuzuje chuť kjídlu, ulehčuje trávení. Je zdrojem vitamínu C, A, vitamínů skupiny B a mnoha minerálních látek.
SYROVÁTKA - napomáhá snižování cholesterolu.
FAZOLE - posilňují činnost kardiovaskulárního oběhu a usnadňují odvodnění organismu. Jsou významným zdrojem vlákniny.
JABLEČNÝ OCET - podporuje spalování tuků, posilňuje imunitní systém, snižuje chuť na sladké i slané.
LOSOS - je bohatý na jód, který stimuluje tvorbu hormonů štítné žlázy, které se podílejí na regulaci látkové výměny.
Zdroj: Vladimír Klescht - Projezte se ke štíhlosti, nakladatelství ComputerPress
Komentáře
Jakékoliv stravovací zásahy do vašeho oblíbeného stravování nějakými rádoby zázračnými tyčinkami, pilulkami nebo snad instantními jídly na bázy sirovátky a proteninů považuji za nezdravé a je to za mně vyhánění čerta ďáblem.
- Odpovědět
Pošli odkaz