Kyselina mléčná je kysele chutnající, lehce rozpustná, bezbarvé krystaly tvořící kyselina s chemickým vzorcem CH3?CHOH?COOH. Tato kyselina vzniká mléčným kvašením cukrů, např. v mléce, sýrech, kyselém zelí. Používá se proto v pekařství, pivovarnictví, koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk). Většinou je opticky neaktivní (viz optická aktivita). Používá se také kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů. Její L-enantiomer je koncovým produktem mléčného kvašení cukrů, a proto je přítomen v kyselém mléku a zelí.

Sůl kyseliny mléčné (anion kyseliny mléčné) se nazývá laktát CH3-CHOH-COO-. Laktát vzniká (krystalizuje) při nadměrné námaze, kdy se glukosa spaluje za nedostatku kyslíku ve svalech (viz anaerobní glykolýza). To se projevuje bolestí svalů po pohybu (během určité doby se krystalky kyseliny mléčné ve svalech za přítomnosti kyslíku zase začnou rozpouštět, což pocítíme tím, že svaly po této době přestanou bolet).

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1

Reklama

Reklama