Aminokyseliny – vše, co o nich potřebujete vědět
Když jíte bílkoviny, vaše tělo je rozloží na aminokyseliny
Existují tři hlavní typy aminokyselin: esenciální (nezbytné), neesenciální a podmíněně esenciální.
Esenciální aminokyseliny si tělo neumí vyrobit a musí pocházet z potravy. Devět esenciálních aminokyselin jsou histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin.
Neesenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo dokáže vyrobit samo. Mezi neesenciální aminokyseliny patří alanin, arginin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin a tyrosin.
Podmíněně esenciální aminokyseliny jsou produkovány pouze za specifických okolností, například v době stresu nebo nemoci. Podmíněné aminokyseliny zahrnují: arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornitin, prolin a serin.
Co dělají v těle aminokyseliny?
Protože aminokyseliny hrají takovou základní roli, účastní se mnoha chemických procesů, které pomáhají udržovat normální funkce vašeho těla.
Aminokyseliny jsou součástí téměř každého systému v celém těle, včetně:
• Pomoc při tvorbě a růstu svalů, pojivové tkáně a kůže.
• Pomáhá udržovat svalový tonus a sílu tkání.
• Poskytují klíčové stavební kameny pro bílkoviny.
• Pomáhají podporovat metabolismus bílkovin ve svalové tkáni.
• Udržování zdravých vlasů, kůže a nehtů.
• Nezbytné pro zdraví, pohodu a mnoho dalšího.
Zdroje aminokyselin
I když si vaše tělo dokáže některé aminokyseliny vyrobit samo, jiné – konkrétně esenciální aminokyseliny – musí pocházet z potravy nebo doplňků.
Nejlepšími zdroji esenciálních aminokyselin jsou živočišné bílkoviny, jako je maso, mléčné výrobky, vejce a drůbež. Tyto potraviny jsou považovány za „kompletní bílkoviny“, protože obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.
Protože většině rostlinných zdrojů bílkovin chybí alespoň jedna aminokyselina, jsou považovány za „nekompletní bílkoviny“.
Z tohoto důvodu se doporučuje, aby vegetariáni a vegani kombinovali potraviny rostlinného původu, jako jsou fazole a rýže, nebo jedli různé potraviny rostlinného původu, které dodávají dobré množství bílkovin, včetně ořechů, semínek a luštěnin.
Jedinou výjimkou je quinoa, která je skvělým veganským zdrojem všech devíti esenciálních aminokyselin.
Aminokyselinové doplňky dostupné od SOLGAR, G&G Vitamins a Mattisson:
• L-leucin
• BCAA
Reference:
Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. Protein and amino acid requirements in human nutrition. World Health Organ Tech Rep Ser. 2007;(935):.
Zdroj: Solgar
Komentáře