Nedostatek minerálních látek a vitaminů
Z těchto stopových látek se vytvářejí nepostradatelné enzymy, či jsou důležitou součástí detoxikačních a metabolických procesů v těle.
Jednostranné složení průmyslově zpracované výživy obvykle neobsahuje všechny nezbytné látky, ale naopak některé složky takových potravin dokonce tělu důležité látky odebírají. Fosfáty a citrusové plody jsou například loupežníky vápníku. Půda, která je maximálně využívána, neobsahuje už celou škálu minerálních prvků v dostatečném množství. Tudíž i rostliny, které můžeme v nejlepším úmyslu pojídat, už nemusí obsahovat všechny látky tak, jak tomu bylo dříve. Čerstvá zelenina a ovoce nemusí na plnou úhradu minerálních stopových prvků stačit.
Jedy z životního prostředí, které organismus zatěžují, často vyžadují zvýšený přísun vitaminů a minerálních látek. Například kuřák spotřebuje mnohokrát víc vitaminu C či provitaminu betakaroten než nekuřák. Člověk ve stresu spotřebuje také zcela odlišné množství vitaminů na rozdíl od člověka uvolněného a relaxovaného.
Zdroj: MUDr. Josef Jonáš - Odolnost vůči nemocem
- Odpovědět
Pošli odkaz