Enzymy pro správné trávení
Bohatým zdrojem enzymů jsou syrové potraviny – především zelenina, ovoce či naklíčená semena. Tyto potraviny však nejsou vhodné k časté konzumaci v zimním období pro svůj ochlazující účinek na organismus, navíc některým lidem konzumace syrových potravin způsobuje trávicí potíže.
Jak tedy dostat do organismu enzymy, když tepelná úprava je ničí? Existují potraviny, které můžeme do jídla přidat ke konci vaření a zvýšit tak množství enzymů a stravitelnost pokrmu. Jedná se především o ocet, švestky umeboši nebo sójové omáčky Tamari či Shoyu.
Čínská či makrobiotická kuchyně kompenzuje nedostatek enzymů ve vařené stravě konzumací malého množství kvašené zeleniny – tzv. pickles.
V restauracích je asi nejpřijatelnějším řešením požádat o malý salát, který je vhodné sníst před hlavním chodem.
Pro lidi s velmi narušeným trávením, nadýmáním, pálením žáhy, průjmy či zácpou se doporučuje i užívání potravinových doplňků.
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz