Jablko denně ochrání střeva před rakovinou
"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.
Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech. Zvířatům se střevními nádory byly vstřikovány preparáty z jablka. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil na polovinu.
Ačkoliv je jablko typickým českým ovocem, v poslední době jeho obliba klesá a konzumenti raději sahají po exotickém ovoci. Naopak v počtu případů rakoviny tlustého střeva jsme světovou jedničkou. Lidé by se proto podle lékařů měli vrátit ke konzumaci jablek, neboť rakoviny tlustého střeva by pak výrazně ubylo.
Zdroj: ČTK
Komentáře