Jak nám mohou být prospěšné jáhly?
Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty.
Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností.
Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout.
Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.
Jáhly mají zahřívací účinek na organismus.
Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.
Jáhly lze upravovat na slano i sladko.
Jáhly se zeleninou
200 g jáhel, voda, strouhaná syrová kořenová zelenina, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce oleje.
Jáhly 3x spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka (cca 20 minut). Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou zeleninu, prolisovaný česnek a vše zamícháme.
Jáhly s jablky
200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.
Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.
- Odpovědět
Pošli odkaz