Potraviny pro zdravou kůži
Potraviny s vysokým podílem vlákni protlačují stolici rychleji tlustým střevem, velké množství vypité vody vymývá jedy z celého těla prostřednictvím ledvin a hojnost čerstvé listové zeleniny udržuje játra v účinné činnosti, a tak pomáhá lépe detoxikovat krev.
Pleť, která jen září, je hladká a bez poskvrny, je indikátorem toho, že uvnitř v těle všechno dobře funguje.
Suchá, matná a v šupinkách se loupající kůže často ukazuje na nedostatek esenciálních mastných kyselin ve stravě. Tuk je nezbytná složka výživy. Místo toho, abyste vyřazovali tuky ze svého jídelníčku, se raději sou střeďte na to, abyste jedli zdravé tuky, jako je panenský olivový olej, mandle, avokádo, tykvová a sezamová semínka. A navíc zvažte, jestli byste neměli do svého jídelníčku zařadit zdroje omega-3 a gama-linolenové (GLA) kyseliny, jež obě patří do skupiny esenciálních mastných kyselin. Tyto speciální složky výživy pomáhají udržet pleť pružnou a vláčnou a prospívají zdraví celého organismu i v mnoha dalších aspektech.
Tuky, obsahující mastné kyseliny skupiny omega-3, jsou hojně obsaženy v mase tučných ryb, jako jsou lososi, sardinky či makrely. Pokud máte tyto ryby na svém jídelníčku zhruba třikrát týdně (celkem tedy asi 30 dkg čisté hmotnosti masa), je to pro většinu lidí dostatečné množství.
Vynikajícím zdrojem mastných kyselin omega-3 jsou rovněž lněná semínka, která lze konzumovat buď jen tak, v jejich původní podobě anebo jako lněný olej. Lněný olej však rychle žlukne, a proto se musí chránit před teplem a světlem. Kupujte ho proto v malých dávkách v průhledných lahvích, uchovávejte ho v chladničce, nevařte na něm, a spotřebujte ho do šesti týdnů od otevření láhve. Lněný olej má poměrně jemnou chuť, a tak se dá přidávat do salátů, lze na něm smažit bramborové hranolky, a může se přidávat i do těstovin. Pokud raději jíte přímo lněná semínka, musíte je rozemlít a nepolykat je celá, jinak mohou projít celým zažívacím traktem, aniž byste je strávili.
Lněná semínka mají mírnou, trochu oříškovou chuť a jsou vynikající, Zvlášť když je přidáte k ovesné kaši nebo k jiným vařeným obilovinám těsně před podáním na stůl. Mletá lněná semínka se také dají smíchat mixérem s ovocnou šťávou, sójovým mlékem, mandlovým mlékem, banány, či jiným čerstvým ovocem, a vznikne tak zdravý nápoj. Lněná semínka vytvářejí sliz a když se nasypou do nějaké tekutiny, získají konzistenci želé, a tak své nápoje s lněnými semínky konzumujte raději ihned poté, co jste je připravili.
Jezte denně buď dvě až čtyři lžíce čerstvě umletých lněných semínek, anebo i jednu až dvě lžíce lněného oleje.
Gama-linolenová kyselina (GLA) pomáhá při léčení suché pleti a vlasů, ekzémů a dalších kožních chorob. Třebaže GLA lze syntetizovat z linolenové kyseliny, která se nachází ve většině ořechů a oříšků, v semenech rostlin a v obilných zrnech, ve skutečnosti mnoho lidí trpí nedostatkem této esenciální mastné kyseliny. K činitelům, jež narušují změnu této látky v GLA, patří konzumace tzv. mastných kyselin s konfigurací trans (které se nacházejí v polynenasycených olejích a ztužených pokrmových tucích) a nasycených tuků, dále alkoholu a tabáku, a konečně sem patří i nedostatky ve výživě a stárnutí.
Mezi potraviny, které jsou bohaté na GLA, patří například pupalkový olej, olej ze semen černého rybízu a olej z brutnáku lékařského, a lze je užívat ve formě přídavků k potravě. Užívejte tolik kapslí, aby množství odpovídalo přibližně 240 miligramům GLA denně.
Tuky, které jsou zdravé pro pleť:
Panenský olivový olej
Sezamová semínka
Tykvová semínka
Vlašské ořechy
Mandle
Slunečnicová semínka
Avokádo
Zdroje mastných kyselin omega-3:
Ryby s vysokým podílem tuku v mase (lososi, sardinky)
Lněná semínka a lněný olej
Zdroje gama-linolenové kyseliny:
Pupalkový olej
Olej ze semen černého rybízu
Olej z brutnáku lékařského
Zdroj: Laura Vukovicová - 14-denní pročištění organismu léčivými bylinami
Komentáře
< a href="http://standanovak.chytrak.cz/" > Standa < /a >
spada gama-linolenova kyselina (Gamma-linolenic acid) mezi mastne kyseliny skupiny Omega-6. Pokud byste tudiz uzivali napr. lneny olej s pomerem Omega 3 : Omega 6 : Omega 9 = 3,5 : 1 : 1, a k tomu brali GLA, mohli byste tento pomer zvratit napr. k 3,5 : 3 : 1, coz uz rozhodne neni zdrave. Podle stejne stranky zminene nahore, je idealni pomer mezi omega 3 a omega 6 - 4 : 1 a mene (kyselin omega 6). Jinak hrozi ruzne nemoci vcetne depresi. Navic omega 6 souperi o stejne enzymy potrebne na premenu jako omega 3, takze pozor vyvazeny pomer! :-)
- Odpovědět
Pošli odkaz