3 bylinky do zimního období
1) Zázvor
Zázvor byl nejprve pěstován a studován v Asii, ale brzy si našel obchodní cestu do Evropy. Jedná se o nadčasovou bylinu, která nabízí nespočet léčebných schopností a naši předkové ji považovali za všelék.
Zázvor je silný, účinný a ostrý - dokonalá bylina, která vám pomůže zůstat čilí během nejtemnějších zimních nocí. Má schopnost zahřívat organismus a jeho specifické léčebné schopnosti jsou velmi užitečné v zimním období, včetně:
- boj proti infekcím a příznakům chřipky, jako je bolest v krku, zimnice a ucpání dutin
- potírání bolesti a zánětu
- zklidnění a hojení zažívacího systému
Zázvor můžete používat jako:
- odvar (silný čaj vyrobený vařením čerstvého kořene ve vodě po delší dobu)
- přidání do vývaru, jako koření jídel či při pečení
2) Skořice
Skořice je pilířem tradiční čínské medicíny, která se rozšířila do Evropy a Egypta. Byla kdysi ceněna více než stříbro.
I když je skořice obvykle považována za kulinářskou bylinu, je i velmi léčivá.
Jako zázvor, skořice má schopnost rozproudit krev a rychle zahřát vás. Tato zahřívací kvalita je špičkou je doplněna dalšími léčebnými vlastnostmi skořice:
- bojuje proti bolesti a zánětu
- podporuje správný chod trávicí soustavy
- snížuje hladinu cukru v krvi
- holistická péče o dutinu ústní
Skořici můžete jednoduše užívat takto:
- pít více čaje chai
- vmíchat do medoviny
- přimíchat do ranních vloček
- kartáčování zubů s práškovou skořicí
3) Hřebíček
Hřebíček byl původně pěstována na ostrovech Indonésie, ale byla zpopularizován, když s ním Čína začala obchodovat se západním světem.
Tato mocná bylina má bohaté těkavé oleje, které:
- posílují imunitu v boji proti bakteriím, houbám a virům
- uvolňují ztuhlé svaly
- znecitlivují bolest při lokálním aplikaci
- uvolňují hlen v plicích
Hřebíček je velmi všestranná bylina, která vám může pomoci třemi různými způsoby:
- vnitřně: připravte si silný šálek čaje chai
- zevně: připravte si nějaký masážní olej
- aromaticky: difuzní hřebíčkový esenciální olej nebo povaření hřebíčku v hrnci zvlhčí váš domov
Recept na Chai čaj (kořeněný čaj s mlékem):
Suroviny:
8 tobolek kardamomu
12 hřebíčků
8 kuliček černého pepře
2 trubiček skořice
2,5cm kousku zázvoru - oloupaný a nastrouhaný na tenké plátky
480 ml plnotučného mléka
4 sáčky černého čaje
8 lžiček cukru
Postup:
Kardamom, hřebíček a pepř rozdrťte v hmoždíři nebo v pevném uzavíratelném sáčku pomocí paličky. Koření spolu se skořicí, zázvorem, mlékem a 480 ml vody dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte, vložte čajové sáčky, zakryjte a nechte louhovat 10 minut. Nalijte do hrnků a oslaďte podle chuti.
Autor: mk
Komentáře