Jak vyrobit domácí jablečný ocet z jablečného moštu
Ingredience:
- Jablečný mošt (nejlépe neslazený a nefiltrovaný)
- Cukr (nepovinný, ale může pomoci urychlit proces)
- Kvasinky (nepovinný, ale může urychlit proces)
Nářadí:
- Skleněná nádoba (např. velký skleněný džbán nebo lahev)
- Gáza, plátýnko nebo papírový ubrousek
- Gumička nebo provázek
- Lžíce
- Filtrační sáček nebo jemné sítko (pro filtrování)
Postup:
- Příprava nádoby: Ujistěte se, že máte čistou skleněnou nádobu. Dobře ji omyjte a vysušte.
- Naplňte nádobu: Do nádoby nalijte jablečný mošt. Necháte-li trochu místa nahoře, vzduch může cirkulovat a podpořit tak kvašení.
- Přidání cukru a kvasinek: Pokud používáte cukr, přidejte do moštu 1-2 lžíce na liter moštu a dobře promíchejte. Pokud používáte kvasinky, následujte pokyny na obalu.
- Krytí nádoby: Pokryjte ústí nádoby gázou, plátýnkem nebo papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou nebo provázkem. Toto umožní výměnu vzduchu a zároveň zabrání hmyzu nebo nečistotám v proniknutí do nádoby.
- Kvašení: Postavte nádobu na tmavé, teplé místo s teplotou mezi 15-26°C. Necháte-li ocet kvasit déle, bude mít silnější chuť.
- Kontrola: Každý den mírně protřepejte nádobu a sledujte vznikání bublin, což je známkou kvašení.
- Filtrování: Po 3-4 týdnech, až mošt přestane bublat a stane se kalným, ocet přefiltrujte přes jemné sítko nebo filtrační sáček do jiné nádoby.
- Druhé kvašení: Po filtrování nechte ocet dalších 3-4 týdny kvasit. V této fázi se alkohol mění na kyselinu octovou.
- Koncová úprava: Po skončení druhého kvašení ocet znovu přefiltrujte a nalijte do čistých lahví s uzávěrem.
- Skladování: Uzavřený jablečný ocet skladujte v chladném a tmavém místě. Můžete ho skladovat i v lednici.
A to je vše! Teď máte domácí jablečný ocet. Můžete ho používat v kuchyni, jako základ pro dressinky, v marinádách nebo jako doplněk do různých receptů.
Komentáře