Mango
- bohatý zdroj beta-karotenu, přeměnovaného v těle na vitamin A
- bohatý zdroj vitaminu C
Vitamin C a beta-karoten jsou antioxidanty. Ačkoliv si tělo vytváří antioxidanty vlastní, podporují antioxidanty ve stravě obranné mechanismy těla a chrání před volnými radikály.
Svými účinky tak snižují nebezpečí vzniku určitých forem rakoviny.
Mango však obsahuje hodně cukru, středně velký plod až 14 procent. Je také poměrně kyselé.
Budete-li jíst mango příliš často, vystavujete se nebezpečí, že se vám budou kazit zuby.
Jak jíst mango
Příprava manga není úplně jednoduchá, neboť hedvábná, hladká, vláknitá dužina plodu je výjimečně šťavnatá a kluzká. Rozkrojte mango podél na dvé části (vyhněte se pecce uprostřed), rozkrájejte dužinu na čtveredry a pak každou polovinL prohněte ven.
Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na www.001shop.cz.
Komentáře
i u desertu. Spojeni manga s alkoholem je vytecne.
Pochopitelne vseho s mirou. Kdo od toho varuje, ten
mango jedl kdyz UZ ANI nevedel co mango je! A proto asi zvracel! A kdo ma strach ze zkazenych zubu, ten si je muze po mangu umyt, urcite se po mangu nekazi tak, jako po dortech nebo jinych sladkostech (a ty navic nemaji zadne vitaminy).
Králík.
V obchodech je potřeba mango pečlivě vybírat. Příliš žlutá, na dotek měkká slupka svědčí o tom, že uvnitř bude přezrálé až nahnilé. Má potom nepříjemnou pachuť. Pozor také na kombinaci s mlékem nebo alkoholem. Hrozně to nadýmá...
to teda bol kentus
V Mexiku zase delaji Mango Chutney, a kdo rad varite tak tohle fakt zkuste: nakrejeji vsechno na male kosticky, cim mensi tim lepsi, cibulku (nejlip se zelenou nati), rajce, chilli papricku, nat corriandru a tedy mango. Prida se citron (hodne), trochu vody, cukr, sul. Necha se to vychladit a pak se podava napriklad ke grilovane rybe, nebo i k hovezimu, ke smazene zelenine apod. Vynikajici!
Take je dobre si dat mango k snidani a k tomu cottage syr, pro ty kdo radi snidaji lehce.
- Odpovědět
Pošli odkaz