Jak zdravě sladit cukroví
Klasickou surovinou pro sladké pečení je cukr. Tomešová uvedla, že jeho pravidelný a dlouhodobý přísun cukru může u dětí touhu po sladkém ještě posílit. Cukr lze podle ní ve většině receptů bez problémů nahradit například medem. Ten sice nemá výrazně méně kalorií, ale je bohatý na minerální látky, vitaminy B 1, 2 a 3 i na přírodní enzymy. Obsahuje rovněž látky příznivě ovlivňující hojení ran a ničící bakterie.
Kromě medu lze na slazení použít domácí ovocné sirupy nebo javorový sirup. Zajímavou možností je také melasa nebo nebělený cukr, protože obsahují původní minerální látky, vitamíny a přírodní enzymy. Během výroby však nebělený cukr neprochází tepelnou úpravou a mohou se v něm vyskytovat mikroorganismy nebo pozůstatky zemědělské výroby, a proto je třeba ho kupovat v bio kvalitě, dodala.
Podle umělecké cukrářky Mirky Slavíkové je vhodné využívat sušené ovoce. Je nejen sladké, ale navíc obsahuje až 80 procent vitamínů, které mělo ovoce čerstvé, zejména pokud je usušeno doma.
Tomešová varovala před umělými sladidly. Nejsou podle ní vhodná ani do pečiva připravovaného pro malé diabetiky. Těm by rodiče měli raději dát malé množství kvalitních sladkostí a započítat je do energetického příjmu.
Slavíková doporučila při přípravě zdravého vánočního pečiva pracovat s žitnou či špaldovou moukou, která má lehce oříškovou příchuť. Chválila například vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky. Podle Slavíkové by hospodyňky měly z kuchyně vykázat syntetický vanilkový cukr a raději si koupit v obchodech specializovaných na zdravou výživu vanilkové lusky. Do pečiva patří droboučká semínka v nich obsažená, připomněla.
Jitka Klejnová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz