Zdravá lehká letní jídla: Řecké saláty
Avokádo s ledovým salátem
1 a půl hlávky ledového salátu 2 avokáda hrst rukoly
1 a půl sáčku krutonů, nebo 3 housky nakrájené na kostičky a osmahnuté na másle
100 g piniových oříšků šťáva z celého citronu 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce jablečného octa sůl a pepř
Omyjeme ledový salát a rukolu, nakrájíme a vložíme do salátové mísy.
Oloupeme avokáda, nakrájíme je na kostičky a pokapeme citrónovou šťávu, aby neztmavla a nezhořkla.
Rozšleháme ocet s olivovým olejem, přidáme sůl a pepř a zalijeme nakrájenou rukolu a ledový salát. Pak přidáme avokádo.
Opražíme piniové oříšky a spolu s krutonyjimi posypeme salát. Jemně promícháme. Necháme chvíli odstát, aby
se ingredience propojily.
Salát z čerstvého špenátu, kukuřice a šunky
300 g čerstvého špenátu
malá konzerva kukuřice 100 g šunky
Lžíce citrónové šťávy 5 lžic olivového oleje a sůl
Pečlivě omyjeme špenátové listy a nakrájíme nahrubo do salátové mísy. Ke špenátu přidáme kukuřici a citrónovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje. Do pánve dáme 2 lžíce olivového oleje a osmahneme šunku nakrájenou na nudličky. Pak všechno smícháme a posolíme a necháme chvilku odležet.
Avokádový salát s jablkem
2 kyselejší zelená jablka 2avokáda 4 lžíce majonézy 2 lžičky petržele, nakrájené půlka citronu
1 lžička zázvoru, nastrouhaného a sůl
Oloupeme jablka a avokáda a nakrájíme je na větší kostky. Avokádo pokapeme citronem, aby na vzduchu nezhnědlo.
Do salátové mísy dáme majonézu a na jemno nakrájenou petržel,zázvor a sůl. Důkladně promícháme, přidáme jablka a avokádo a necháme 20 minut odležet.
Těstovinový salát
300 g těstovin 4 velká rajčata
2 žluté papriky
lžíce jablečného octa 1 a půl hrnku olivového oleje
lžička petržele, nakrájené
listy čerstvé bazalky
stroužky česneku
7 černých oliv bez pecek 20 g kaparů sůl a pepř
Papriky a rajčata nakrátko vložíme do vroucí vody a poté z nich oloupeme slupku. Nakrájíme je a dáme do pánve na rozpálený olej. Přidáme i petržel, sůl, pepř a kapary. Promícháme a přidáme ocet. Chvíli dusíme, aby se chutě propojily a zelenina změkla.
Uvaříme těstoviny, ale ne úplně do měkká. Scedíme je, přidáme trochu oleje a přidáme k zelenině. Promícháme a necháme na mírném plameni vařit ještě 10 minut, aby zelenina nasákla do těstovin.
Mírně vychladlé podáváme se lžící jogurtu.
Ledový salát s hroznovým vínem a žlutým melounem
Půl hlávky ledového salátu
15 kuliček hroznového vína bez pecek
2 plátky žlutého melounu
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl
Ledový salát nakrájíme na hrubo, přidáme kuličky vína nakrájené na půlky a na kostky nakrájený žlutý meloun.
Přidáme olivový olej a zalijeme citrónovou šťávou, mírně osolíme a důkladně promícháme. Odložíme na 30 minut do chladničky.
Zdroj: Domácí řecká kuchyně, nakladatelství Euromedia
- Odpovědět
Pošli odkaz