Misku ovsa denně
Oves zvětšuje objem stolice a působí tak proti zácpě, má preventivní účinky proti rakovině tlustého střeva (zabraňuje zahnívání látek ve střevech), pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Látky obsažené v ovsu mohou pomoci potlačit touhu po nikotinu, oves je proto vhodné podávat těm, kteří se chtějí odnaučit kouřit. Je možné použít ho i v rámci odvykací kúry pro narkomany.
Lidové léčitelství odvar z ovsa doporučuje při nemocích dýchacích cest a kašli. Rosolovitý odvar z ovsa s medem se používá k léčení zažívacích obtíží.
Koupele z ovesné slámy a ovsa jsou vhodné při ekzémech, revmatismu, chorobách ledvin apod. Dříve se koupel v ovesném odvaru doporučovala při černém kašli, součástí této léčby bylo i vdechování výparů v koňské stáji.
Oves se pod názvem Avena sativa používá i v homeopatii. V nízkých ředěních (3 D) má stimulující účinek a povzbuzuje chuť k jídlu, doporučuje se podávat s trochou čisté vody u oslabení po nemoci s anorexií. Oves má příznivé účinky na pleť, a proto se využívá i v kosmetice.
Nabýti jadrného zdraví
Oves měla v oblibě i abatyše Hildegarda z Bingenu (12. stol): "Obilní druh oves ohřívá zvláště chuťové nervy a čichový smysl. Zdravému člověku bude ovesné jídlo k potěšení a ke zdraví. Oves dodává člověku radostnou náladu a čistou a světlou otevřenost. Jeho pokožka zkrásní a maso nabyde jadrného zdraví."Oves má podle ní chladnou povahu, a proto ho nedoporučovala chladným a slabým lidem, které prý zahleňuje.
V česky psaném herbáři "Knieha, kteráž slove herbář aneb zelinář" Jana Černého (1517) se zase můžeme dočíst, že oves průduchy v těle otvírá, zřeďuje, rozpouští hlízy a otoky, hojí fistuli. Podle tohoto autora zahřátý oves v pytlíku přiložený na levý bok pomáhá proti tvrdosti sleziny a na břišní koliku se v pytlíku přikládá oves a kmín skropený vínem. Oves se rmenem, pískavicí řecké seno a slepičím sádlem doporučuje Černý na otoky při dně.
Obdobné využití ovsa uvádí i Tadeáš Hájek z Hájku ve svém překladu Mathioliho herbáře, kde se také zdůrazňuje, že se z ovsa dělají kaše a polévky. Polévka s ovesnou moukou by se podle něj měla podávat proti kašli, dobře uvařená ovesná kaše působí proti průjmů, snídaně z ovsa je vhodná proti pálení žáhy. Na ledvinové kameny doporučuje Mathioli přikládat ohřátý oves v pytlíku. Tento italský lékař rovněž čtenáře informuje o výrobě ovesné vodky: "0 Moskovitech se píše, že pálí z ovsa vodu, již pijí místo vína; tato voda tak zahřívá a opojuje lidi jako třeba to nejlepší víno."
Zdroj: Jana Arcimovičová - Potraviny a byliny ke snížení cholesterolu, nakladatelství Start
Komentáře
Pro gabrielu - kobyly jedí oves a jde jim k duhu, krávám ne.
Nemůžu třeba ani pečivo s ovesnýma vločkama,je to nepříjemné,vadí mi třeba i kukuřičné lupínky.
www.mixit.cz
- Odpovědět
Pošli odkaz