Pšenice imunitě nesvědčí
Šlechtěná pšenice je součástí jídelníčku Čechů asi sto let,
tedy zhruba pět generací, její spotřeba je tedy dlouhodobá.
Pšenice v jídelníčku stále přibývá - je totiž například i v
uzeninách, pivu, jogurtu či ovocném džusu. Problém podle
Slavíčkové ale je, že posledních padesát let dávají Češi přednost
hladké, doběla vymílané mouce, tím přicházejí o řadu živin.
Celé obilné zrno je kompletní plnohodnotná potravina.
Obsahuje sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vlákninu.
V pšenici je však ze všech obilovin nejvíce lepku. Ten dobře
váže, tedy lepí těsto, zlepšuje jeho tažnost a kynutí. "Lepek
však také zalepuje střeva a zhoršuje vstřebávání a kolování
živin," varovala Slavíčková. Podle ní jsou střeva jedlíka pšenice
"jako zalepené, špinavé, zaschlé, páchnoucí stěny popelnic".
Nejvyšším principem zdraví je podle východní medicíny volný
oběh živin, tedy energií, v těle. Lepek působí proti tomuto
principu. "Důsledkem je snížená imunita," řekla odbornice.
Jednoduchým řešením podle ní je snížit spotřebu pšenice a
nahradit ji jinými obilovinami - špaldou, žitem, ječmenem, ovsem
či rýží. "Polovičním a všem dostupným řešením je alespoň užití
hrubé nebo celozrnné mouky," dodala.
Zdroj: ČTK
Komentáře
Jo, taky mám takový pocit. Měla jsem kolegyni s celiakií, tak jsem byla zvědavá a něco si početla. Osobně se bílé pšeničné mouce a bílému pečivu snažím vyhýbat, ne za každou cenu, ale jo. Jen těžko to je s manželem i synem, prostě je to zvyk na tu chuť, kterou celý život známe. ... i bublaninu a palačinky dělám z celozrnné mouky :-)
www.salvare.cz/?aktuality,77
- Odpovědět
Pošli odkaz