Jablko jako lék
Existuje hodně druhů jablek s různým obsahem vitaminů a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, že zelená jablka léčí i zastaralé katary žaludku. (Oloupané jablko se rozmačká na kašičku a hned se sní, protože velmi rychle oxiduje a černá).
Vnitřní použití
REGENERACE A DETOXIKACE - každé ráno a večer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak včetně slupky).
PRŮJEM - během dvou dní jíst strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku. ZÁCPA - kyselá jablka povzbuzují činnost střev.
PORUCHY TRÁVENÍ, PORUCHY ŽALUDEČNĚ-STŘEVNÍHO TRAKTU, VODNATELNOST, SKLERÓZA, DNA, REVMATISMUS, CHUDOKREVNOST, HYPERTONIE, BOLESTI HLAVY, ZÁVRATĚ, ŠUMĚNÍ V HLAVĚ - syrová, vařená nebo pečená jablka.
NACHLAZENÍ A CHRAPOT - výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou.
HYPERACIDNÍ GASTRITIDA, VŘEDY ŽALUDKU, DVANÁCTERNÍKU - užívají se sladké plody jablek.
HYPOACIDNÍ GASTRITIDA A SPASTICHÁ KOLITIDA - užívají se kyselé druhy jablek. CHŘIPKA, NACHLAZENÍ - přejde rychleji, jestliže jako jediný pokrm za 2-3 dny zkonzumujeme přibližně 1 kg syrových strouhaných jablek denně.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU - látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.
HOREČKA - nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY - každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 1 vody - vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.
PÉČE O ZUBY - jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku.
KAŠEL - odvar z jabloňových květů (30 g na 1 1 vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.
JABLEČNÝ OCET - snižuje nadváhu, spaluje tuky a potlačuje pocit hladu.
Vnější působení
POPÁLENINY, OMRZLINY, DLOUHO SE HOJÍCÍ RÁNY, JIZVY - užívá se čerstvá kašička z jablek.
TRHLINKY NA PRSNÍCH BRADAVKÁCH A V ÚSTECH - užívá se směs čerstvé kašičky s máslem.
PÉČE O PLEŤ - čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.
Zdroj: Johan Richter - Léčení ovocem a zeleninou
Urcite hodne rad vyzkousim a dekuji autorovi.
Michal
- Odpovědět
Pošli odkaz