Některé potraviny snižující hladinu cholesterolu zajištěním dostatečné dávky rozpustné vlákniny, která se váže na cholesterol a jeho prekurzory v trávicím systému a vyvádí je ven z těla dříve, než se dostanou do oběhu. Jiné poskytují polynenasycené tuky, které snižují LDL, nebo-li “špatný“ cholesterol v krvi. A ty s obsahem rostlinných sterolů a stanolů zabraňují absorbci cholesterolu. Zde je pět z těchto potravin:
Oves. Snadný způsob, jak začít snižovat hladinu cholesterolu je zvolit si ovesné vločky k snídani. To vám dá 1 až 2 gramy rozpustné vlákniny. Přidejte banán nebo jahody pro další půl gramu.
Fazole. Fazole jsou obzvláště bohaté na rozpustnou vlákninu. Poskytují pocit sytosti po delší dobu po jídle. To je jeden z důvodů, proč fazole jsou vhodné potraviny pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Ořechy. Studiíe ukazují, že jíst mandle, vlašské ořechy, arašídy a další ořechy je zdravé pro srdce. Jíst 50 g ořechů denně může snížit hladinu LDL v řádu o 5%. Ořechy mají další živiny, které chrání srdce.
Potraviny obohacené steroly a stanoly. Steroly a stanoly získané z rostlinné gumy (klovatiny) zvyšují schopnost těla absorbovat cholesterol z potravy. Společnosti je nyní přidávají do řady potravin. Jsou také k dispozici jako doplňky stravy. Získání 2 g rostlinných sterolů a stanolů denně může snížit hladinu LDL cholesterolu o 10%.
Tučné ryby. Jíst ryby dvakrát nebo třikrát týdně může snížit hladinu LDL dvěma způsoby: tím, že nahradí maso, které obsahuje LDL-zvyšujícíí nasycené tuky, a tím, že poskytuje omega-3 mastné kyseliny, které snižují LDL. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu triglyceridů v krvi a také chrání srdce tím, že pomáhají zabránit vzniku poruch srdečního rytmu.
Zdroj: Harvardská lékařská fakulta
Komentáře